onsdag 27 februari 2008

Påverkar hundar våran hälsa?

Jag skulle vilja påstå att de gör de i allra högsta grad men hmm jag kan ju vara partisk i detta så låt oss se vad en "specialist" på området säger!



Docent Ingemar Norling från Göteborgs universitet har gjort denna analys från egna studier och andras studier av hundens psykosociala betydelse. Dvs. Medborgarnas hälsa, välbefinnande, livskvalitet och skydd mot stress.

Dels blir det en allmän höjning, dels blir det en förskjutning mot mera friluftsliv och mindre TV-tittande och liknande. Hundägare i långt större utsträckning än normalbefolkningen lyckas förverkliga sina fritidsintressen. Så t.ex. är 66% av hundägarna mycket nöjda med sin fritid mot 28% för normalbefolkningen.

Detta är viktigt eftersom fritidens kvalitet har stor betydelse för hälsa-välbefinnande.

Speciellt hundar, påverkar familjen positivt. Medlemmarna aktiveras fysiskt, psykiskt och socialt. Deras hälsa förbättras och de utvecklar en mera hälsosam livsstil. Sammanhållningen förbättras och familjer med hundar tenderar att vara mera stabila och harmoniska.


Barn påverkas positivt av att umgås med hundar, bl.a. höjs självförtroende och aktivitetsnivå. Hunden har en positiv effekt på barns psykiska och sociala utveckling genom att den ger stöd och trygghet och får barn och ungdomar att visa känslor t.o.m. i puberteten då pojkar rätt ofta har en sval, avvisande hållning till föräldrar och andra vuxna.



Till slut konstaterar man att hunden kommer inte med så användbara råd, men den kritiserar aldrig dina misstag!!



Jag anser inte att jag behöver tillägga så mycket mer!!?? Men alla ni där ute som har hund, detta var väl inget nytt för er?

Men om nu hundar lyckas med att ge oss allt detta kanske vi ska tänka på vad vi ger dom tillbaka.........

Jag tycker inte att det är mer än rätt att vi försöker tillgodose deras behov också, det behöver inte vara perfekt lydnad och klockrena spår, men ut och aktivera era hundar låt dom få använda sin nos och hjärna som dom är så otroligt duktiga på.

Vi tjänar ju alla på det, som texten ovanför sa vi blir aktivare är ute mer och samtidigt ger vi våra hundar det som dom faktiskt behöver!!!

Så ut mer och ha ROLIGT!!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

kloka ord!