måndag 9 juni 2008

Sommaren är här!!

Japp då var dett sommar äntligen! och med den kommer förhoppningsvis värmen. Varje år är det samma visa undar som lämnas i varma bilar eller bundna i solen. Vad som är ännu värre är ju att utställningsfolk som ska vara dom som hard et som sitt stora intresse eller tom levebröd lämnar hundar i bilar på utställningarna, skärp er!!! Vi måste alla hjälpas åt att ta avstånd till allt sånt här beteende. Det finns INGA ursäkter!


Detta är nått som ska anses vara TOTALT OACCEPTABELT !!!!


Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, säger att det är alldeles för vanligt att hundar dör på liknande sätt när det börjar bli varmt.– En bil blir som en bastu för en hund. Det kan snabbt bli livsfarligt. Hunden kan dö på en halvtimme och kanske kortare tid än så, säger Johan Beck-Friis.



Lämna aldrig hunden!!




Anledningen är att hundar saknar svettkörtlar. Kroppen kyls i stället ned genom att hunden sticker ut tungan där det finns speciella blodkärl som då kyls ned och sedan transporterar kallt blod till övriga kroppen.När det är varmare utanför munnen än i munnen kan hunden inte reglera värmen i kroppen.– Det är enda sättet den kan reglera värmen på, därför den är så känslig.


Vad kan man då göra om man ser en hund eller tom ett barn i nöd? ja nu menar jag inte att alla ska gå och slå in rutor på bilarna och sen åberopa att lagen säger så. Menj nedan är vad brottsbalken säger.


Brottsbalken ger stöd att rädda het hund


Jag rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller brnet så snabbt som möjligt!

FAKTA Tempratur inuti bilen!!



Tidpunkt ute temp. väder temp. i bilen


  • 8.30 +14 skugga +19
  • 9.30 +18 skugga +38
  • 10.30 +20 blandat +47
  • 11.00 +20 sol +58
  • 12.00 +23 sol +62
  • 13.30 +22 sol +85

Jag anser att jag intte behöver tilllägga så mycket efter att man tittat på denna tabellen vi vet ju själva hur länge vi orkar sitta i en vartm bil!!! Och ärligt talat så har det varit betydligt mer än 22grader ute dom sista dagarna!

Ta gärna med hunden men tänk på att hålle den sval!!!






1 kommentar:

Anna sa...

Söta lilla Electra badar.. måste vart skönt i den värman vi hade igår..