tisdag 22 juli 2008

sunda friska hundar!

Vi vet väl alla hur viktigt det är med motion och träning. Sedan skoltidens gympalektioner har vi även läsasrt oss hur viktigt det är att värma upp och stretcha efteråt.
Men hur noga är vi egentligen med våra hundar???
Djurmassagen finns dokumenterad i Kina där 15 000 år gamla grottmålningar visar Hästmassage. I Grekland fann man dokument om djurmassage skrivna av greken Flavius Arrianus som man beräknar vara 3000 år gamla. Om en muskel eller muskelgrupp som det oftare är frågan om, är spänd eller förkortad av någon anledning, så ger detta ett tryck på leden. Blodflödet och cirkulationen hämmas, något som gör att slagg stannar kvar i muskeln och gör den ännu stummare och ömmande. Får den beröring i form av massage så tar endorfinerna, över spänningen och hunden kan slappna av.
Massage är ett utmärkt kompliment till den traditionella veterinärvården.
Den skall med andra ord aldrig ersätta den.
Som hundägare har vi ett betydelsefullt ansvar för våra hundars hälsa, eftersom det är vi som praktiskt taget utformar den. Det kan ha börjat med t.ex. ett hårt ryck i kopplet, ett hundslagsmål eller en hastig inbromsning i bilen. Stress, inaktivitet och felaktig träning är också vanliga faktorer som påverkar hunden.
Men vi kan faktiskt bidra till att förebygga muskelrelaterade problem genom att massera och stretcha våra hundar regelbundet.
Massage och stretching hjälper vår hund att vara i såväl fysisk som psykisk balans. Med massage och stretching bibehåller vår hund sin naturliga rörlighet upp i hög ålder. En väl fungerande hund har naturlig elasticitet och smidighet.
Massage och stretching är den överlägset bästa behandlingen för att förebygga muskel relaterade problem och dessutom förbättras hundens livskvalitet. Massage och stretching ska ses som ett komplement till den dagliga motionen, lydnadsträningen och kosten samtidigt som kontakten mellan hund och ägare stärks på ett positivt och naturligt sätt.
Ofta är många olika faktorer som påverkat hunden.

Stretchingens mål:
ökad muskelflexibilitet
ökat rörelseomfång i lederna
stärka muskulaturen
släppa på spänningar i muskler, senor, ligament och leder
släta ut sammanväxter i bindväven
skadeförebyggande
smärtlindrande


Stretcha direkt efter promenad eller arbetspass på MINST 20 min., det går lättare ju längre ni har rört på er! Ni har ca.10min. på er att genomföra stretchingen. Stretcha 15 sek./övning minst en till optimalt två gånger per dag. Stretcha aldrig när hunden är kall/ej uppvärmd. Hunden kan stå eller sitta under stretchingen, men det bästa är om den kan ligga ner för att kunna vara helt avslappnad och slippa att stå och balansera. När hunden rycker till måste du släppa efter och börja om! Var lyhörd för hundens reaktioner.

ALLA HUNDAR BEHÖVER STRETCHING!

Du lär känna din hunds kroppsliga svagheter och förebygger stela muskler och orörliga leder.


AGERA ISTÄLLET FÖRATT RE-AGERA !

BESPARA HUNDENONÖDIGT LIDANDE OCH DIG SJÄLV ONÖDIGA KOSTNADER.

Vill ni vet mer om massage och/eller streching hör gärna av er!!!

Inga kommentarer: