torsdag 16 april 2009

nu får det vara slut.............

Tyvärr tror jag att dett är lika i alla klubbar föreningar arbetsplatser skolor, även om en del är värre än andra!!!
Vi är skvallerbyttor allihopa. Men skvallret kan lätt övergå i illasinnat skitsnack, och känslan av samhörighet ersätts av osäkerhet.


Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet, anser att vardagsskvallret är viktigt. Ett nödvändigt kitt som håller ihop hela samhället.
- Skvallra är ett sätt att visa att man bryr sig om någon annan. Den det inte skvallras om är utesluten ur gemenskapen. Skvaller är en av de starkaste krafter som vi har.
I bondesamhället var skvallret en del av den sociala kontrollen, och visade vilka normer som fanns, vad som gick för sig och vad som inte gick för sig. Jonas Frykman tror att vi skvallrar lika mycket nuförtiden.

Men gränsen mellan harmlöst skvaller och illasinnat skitsnack kan vara hårfin.

Margareta Oudhuis, docent i arbetslivsvetenskap vid högskolan i Borås, kommer ofta i kontakt med skitsnack när hon genom jobbet möter företrädare för företag och organisationer.
- Det visar sig att många problem, som mobbning och utfrysning, har startat genom skitsnack.
På samma sätt som i bondesamhället hjälper skitsnacket till att upprätthålla den moral som finns.Skitsnacket handlar också om makt. Att veta saker om andra och sprida det vidare visar att man har en position och inflytande. På arbetsplatsen byggs skvallret ofta upp kring ett vi- och-dem-tänkande, säger Margareta Oudhuis. Den klassiska uppdelningen på en industriarbetsplats är bluecollar mot whitecollar, blåskjortorna på golvet mot vitskjortorna på kontoret.
Den som har gått från golvet till att bli tjänsteman eller chef kan inte längre räkna med att få vara med i skvallergemenskapen.

Så visst behöver vi skvallret men kom ihåg att skillnaden mellan skvaller och förtal ibland som sagt kan vara hårfin!!!
Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne förandras missaktning!!
Sen kanske man ska ta i beaktning med att man faktiskt kan såra folk på vägen, och till vilken nytta? för att själv få en stunds tillfredställelse?????
Så kom igen nu folk sluta med skitsnacket har ni nått att säga säg det till personen direkt istället och hör ni skvaller om någon fråga den personen om fakta innan ni sprider saker vidare!!!!

Inga kommentarer: