söndag 10 februari 2008

En katt bland hermelinerna!!!


Efter att dom senaste dagarna ha haft en Engelsk cockerspaniel bland alla cairnisarna har nog både jag och vovvarna lärt oss ytterligare lite.


Gaia kom till mig för att få lite hjälp med stressbteenden som dykt upp. Den största stressorn har ju helt klart varit mat, andra är hennes osäkerhet som gör att hon har svårt att vara själv och hantera det.

Vi har jobba på att förstärka och belöna lugnande beteenden allt med hjälp av klicker! Denna underbara cockerdam som är så arbetsvillig har snabbt fattat poängen, och kan idag vara ensam i bur, i annat rum och hon behöver inte längre sitta PÅ en. Maten är fortfarande en stor stressor som är svårare att dämpa men hon har även där gjort framsteg.

Många hundar som låser sig eller blir frustrerade under träning, hade inte gjort detta om vi inte hade hållt på att förstärka detta beteende. Det är mycket bättre att vänta ut hunden från början, då lär sig hunden att passivitet inte leder till nått och provar sig fram istället. Ju oftare detta frustrerande beteende blir förstärkt, genom en "knuff i rätt riktning" desto längre får man givetvis vänta ut hunden.

Men detta får man ta om man ska lära hundena att det är intiativ och upprepanden som ger belöning.

Klassikt är väl hunden som inte "förstår" vad man vill att den ska göra och istället för att då prova sig fram börjar skälla tex för att då få hunden att sluta skälla tar husse/matte ett steg fram eller liknande hunden slutar eftersom nått hände, och får då belöning, men vad är det egntligen hunden har lärt sig??????

Så till alla därute det är underbart med en hund som inte ger upp eller blir frustrerad utan istället provar sig fram, jag kan erkänna att jag har båda delarna här hemma och jag behöver knappast nämna vilken hund som är roligast att jobba med av dessa alternativen!!!

Så lägg ner mödan på att vänta ut hunden ni har igen de såååå mycket!!!

Detta stärker inte bara er som tränar eftersom det blir roligare att arbeta med hunden utan jag märker en stor skillnad på dessa hundar i vardagen. Deras uppfinningsrikedom är oändlig och jag tycker ofta att dessa hundar läser mina tankar!!!!


1 kommentar:

Anonym sa...

ojojoj va gaia trivdes gott hos er under helgen! =) Giggs har haft de skojj hon med!!!